fredag 2 januari 2009

uteslutande grupper








I feministiska grupper där enbart tjejer talar med varandra eller lär sig självförsvar finns större möjlighet att prata om vardagsrädsla, det vill säga hur vi hanterar rädslan för våldtäkt (går omväg, har ett nummer inslaget på mobilen, nycklar beredda i fickan, tar stadiga steg). Det är något många tjejer har gemensamt, inte alltid hur vi hanterar det utan att vi gör det. Det kan också kännas lättare att prata om hur det är att bli kallad förnedrande ord kopplade till kön och sexuellitet. Eller prata om hur det är att känna sig som ett objekt, om hur man kan hantera en situation när någon raggar för mycket, stirrar i ens urringning, tar en på rumpan, eller tittar upp och ned längs ens kropp, börjar runka mitt emot en på tunnelbanan mm.
Jag är ledsen att det är så, men det är saker som man inte pratar om, som är känsliga, känns pinsamma och något som många tjejer ständigt tvingas hantera i sin vardag. Att grupper ibland bara riktar sig till tjejer handlar om att vi har olika erfarenheter av könshierarkin, man kan samlas i andra grupper också för att tala om gemensamma erfarenheter, såsom t ex hbt grupper, samlas kring klasskamp eller antirasism. Det kan vara lättare att prata om svåra saker med personer som kan känna igen sig.
Att vi som tjejer och killar kan ha olika erfarenheter handlar INTE om att vi är olika som personer, det handlar om att vi blir behandlade olika i situationer och att vi har olika förväntningar riktade mot oss hela livet. Det gör i sin tur att vi tacklas med olika svårigheter, rollerna som könen har fått är smala men kan varierar och är föränderliga! Jag menar inte att alla av samma kön upplever precis samma situationer, då förtryck av kvinnor också sammanfaller med andra förtryck såsom; etnicitet, klass, sexualitet osv. Men det finns ofta beröringspunkter, saker som känns igen och ger en bild av hur förtrycket fungerar. Också killar kan ha gemensamma erfarenheter som är skapta av hiearkiska mönster och könsroller i samhället.
Jag vill säga att det är viktigt att prata om vad vi går igenom, det är viktigt att se hur hotbilden mot killar och hotbilden mot tjejer kan skilja sig åt, om vi pratar självförsvar. Att vi kan behöva försvara oss på olika sätt, för vi hamnar inte alltid i samma situation.


Inga kommentarer: